Ondernemingsplan schrijven
Met het schrijven van een ondernemingsplan zorg je voor een rode draad voor je onderneming. Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Soms vragen externe financiers jou om een ondernemingsplan te schrijven voor ze een financiering willen doen maar wettelijk, zoals voor de Belastingdienst of KvK, is het schrijven van een ondernemingsplan niet nodig.

Toch raden alle instanties je eigenlijk altijd aan om een ondernemingsplan te schrijven. Voor veel ondernemers is dit lastig. Niet elke ondernemer is goed in schrijven. Zeker niet in het schrijven van een zakelijk stuk van toch wel een x-aantal pagina’s. Soms beginnen mensen zelfs geen eigen bedrijf omdat ze zo erg opzien tegen het schrijven van hun ondernemingsplan, en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!


Wees niet te kritisch voor jezelf
Als je ondernemingsplan alleen voor jezelf is hoef je helemaal niet bang te zijn. Mensen zijn bang dat ze hun ondernemingsplan niet goed op papier weten te zetten maar als er niet direct een externe financiering nodig is dan zijn er eigenlijk geen regels. Je hoeft dan niet bang te zijn dat:
  1. Er spelfouten in zitten
  2. Er onvoldoende structuur in zit
  3. Het ondernemingsplan er niet verzorgd uitziet
  4. Het niet gemakkelijk leesbaar is
  5. Belangrijke onderdelen missen
  6. Het plan te gericht is op de korte termijn
  7. Het ondernemingsplan jouw zwakke plekken te veel blootlegt

Het is vooral belangrijk dat jij je goed hebt voorbereid op de start van je eigen bedrijf. Dat je weet waar je aan begint en de juiste keuzes kunt maken. Zolang dit je maar lukt en je met het schrijven van het ondernemingsplan hier meer duidelijkheid en zekerheid in krijgt is het plan eigenlijk al voldoende. Vooral voor het maken van de keuzes waarin je jouw energie steekt is een ondernemingsplan erg nuttig. Bij de start van een eigen bedrijf komt namelijk nogal wat kijken. Met een ondernemingsplan weet je precies welke kansen je wel moet grijpen en welke je beter even kunt laten voor wat ze zijn.

Tijdens het schrijven van jouw ondernemingsplan wordt de droom die in jouw hoofd misschien al helemaal uitgewerkt lijkt, nog reëler en praktischer. Daarnaast kan het je helpen om achteraf nog eens door te lezen of je nog wel op de goede weg zit. Als de spelfouten, structuur of inhoud dus voor jou geen belemmering zijn, kan het al een goede richtlijn zijn voor je start van je onderneming.

Het schrijven uitbesteden
Je kunt natuurlijk het schrijven van je ondernemingsplan geheel uitbesteden. Op het internet zijn er echte professionals te vinden die de beste ondernemingsplannen weten te schrijven. Wij raden dit soort diensten af. Beter een ondernemingsplan met gaten, fouten en beroerde indeling die door de ondernemer zelf gemaakt is, dan een gelikt drukwerk van een professional.

Toch is het meestal raadzaam wat hulp te zoeken bij jouw ondernemingsplan. Dat hoeft niet direct iemand te zijn die je helpt schrijven, maar kan ook een vriend of goede kennis zijn die goed objectief kan kijken naar de haalbaarheid of logica van je ondernemingsplan. Wat je natuurlijk wel kunt doen is de laatste puntjes op de i laten zetten. Bijvoorbeeld door tekstschrijvers in te huren die het door jou geschreven ondernemingsplan alleen even nakijken op spelling en grammatica. Zeker als er ook externen naar kijken kan dit een aanrader zijn.
 
 
inhoudsopgave ondernemingsplan
Samenvatting
Ondernemer
Onderneming
Algemeen
Dienst of product
Doelgroep of markt
Omgevingsanalyse
Bedrijfsformule
Financieringsplan
Exploitatiebegroting
Prive-uitgaven
Liquiditeitsbegroting
 
 
 
Home | Ondernemingsplan | Voorbeeld | Studenten | Delen | Schrijven | Vragen | Links | Over ons | Contact