Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk al voldoende. Over het algemeen wordt aangenomen dat de management samenvatting het belangrijkste onderdeel is van een ondernemingsplan. Simpelweg omdat het in 90% van de gevallen het eerste en in veel gevallen ook het enige onderdeel van het ondernemingsplan is wat werkelijk gelezen wordt. Vandaar dat dit onderdeel zo belangrijk is. In een enkele pagina moet men dan ook overtuigd raken van het produkt, de ondernemer en de onderneming.

Mogelijke zaken die in dit hoofdstuk naar voren komen:
  1. Samenvatting van het gehele ondernemingsplan
  2. Missie van de onderneming
  3. Doelstellingen

Meer zaken moeten niet op deze pagina naar voren komen. Ongeveer ¾e van een pagina zou voldoende moeten zijn voor bovenstaande.

Elevator Pitch
Naast een bondige management samenvatting is het voor de ondernemer noodzakelijk dat hij het in woorden ook bondig kan brengen. In vakjargon wordt dit de elevator pitch genoemd. Stel je voor dat je in de lift staat en er komt een belangrijke persoon naast je staan. Een mogelijke investeerder / klant / leverancier. Jullie gaan beiden naar de 10e etage dus je hebt ongeveer een minuut om hem direct te overtuigen wie je bent, wat je doet en wat je zoekt en hoe hij je kan bereiken. Als je dit binnen een minuut kunt vertellen kun je hem in de lift nieuwsgierig maken om je op te bellen om de achtergrond informatie te horen. Een management samenvatting werkt op dezelfde manier maar dan op papier.

Missie & Doelstellingen
Het is noodzakelijk om kort en bondig de doelstellingen en missie in een of twee enkele regels te kunnen beschrijven. Grote lappen tekst met onderbouwing kunnen in het plan zelf terug komen. Wel moeten de doelstelling en de missie duidelijk zijn. Dat is vrij gemakkelijk te doen via de SMART theorie. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Attractief, Realistisch, Tijdgebonden. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kan via het ondernemingsplan zelf nagegaan worden of deze missie en doelstellingen uiteindelijk met alle aanwezige achtergrond informatie werkelijk mogelijk zijn.

 
 
inhoudsopgave ondernemingsplan
Samenvatting
Ondernemer
Onderneming
Algemeen
Dienst of product
Doelgroep of markt
Omgevingsanalyse
Bedrijfsformule
Financieringsplan
Exploitatiebegroting
Prive-uitgaven
Liquiditeitsbegroting
 
 
 
Home | Ondernemingsplan | Voorbeeld | Studenten | Delen | Schrijven | Vragen | Links | Over ons | Contact