De liquiditeitsbegroting geeft een indicatie hoe de onderneming zijn schulden kan betalen in de komende periode. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een bedrijf ontzettend goede vooruitzichten heeft en enorme winsten verwacht maar toch failliet gaat omdat het geen liquide middelen bezit. Dat kan voorkomen indien de inkoopkosten niet direct omgezet wordt in geld. Bijvoorbeeld bij veel debiteuren of bij seizoensverkopen.

Een voorbeeld:
Je begint een groothandel. Je inkoopkosten zijn 10.000. en je verkoop is 50.000 excl BTW. Aan het einde van het jaar is dan 40.000 euro winst gemaakt. Een goed resultaat. Toch kan het gebeuren dat dit bedrijf tussentijds failliet gaat. Er moet namelijk 10.000 wel voorgeschoten worden. Daarnaast worden er aan facturen 50.000 gemaakt. Daarover moet 19% BTW worden afgedragen. De Belastingdienst wil deze binnen 30 dagen na een kwartaal ontvangen dus dat kan nog eens 10.000 euro zijn. Er is voor 50.000 verkocht maar deze hebben misschien een betalingstermijn van 60 dagen en betalen ook nog eens veel te laat. Misschien pas na 100 dagen. Dan is er maandenlang een financieringsbehoefte van 20.000 euro! Deze moet maandenlang voorgeschoten worden. De meeste financiële instellingen financieren enkel op onderpand. Debiteuren zouden wel eens wanbetalers kunnen zijn dus de bank financiert enkel met de produkten als onderpand. Deze zijn vaak niet meer waard volgens de bank dan 40% van de inkoopprijs. De bank wil niet meer lenen dan 4.000. De ondernemer moet zelf een rek in zijn inkomen hebben van 16.000 plus zijn normale privé uitgaven.

Een ander voorbeeld:
Je begint een tulpenbedrijf. Je koopt voor 10.000 aan tulpenbollen en kan de tulpen voor 3 euro per bos verkopen. Van deze bollen verwacht je minstens 33.000 bossen tulpen dus 100.000 omzet. Je gaat 90.000 verdienen. Toch kun je tussentijds failliet gaan. De bollen worden eerst geplant. Deze moeten groeien, moeten geplukt, naar een winkel of veiling gebracht, en worden verkocht. Nadat deze zijn verkocht moet de debiteur zijn rekening nog betalen. Hier gaat maanden overheen! Opnieuw moet de ondernemer zelf maandenlang zijn privé uitgaven en inkoopkosten voorfinancieren. Agrarische ondernemers hebben hier ontzettend vaak mee te maken. Deze situatie is dan ook de grondlegger voor de Rabobank geweest. Een bank die seizoenspieken en dalen opving voor de agrarische ondernemers. Deze verdienen in een maand plots 100.000 en dan 11 maanden weer niets. Na een aantal jaar is dit soms redelijk op te vangen door geld opzij te zetten maar de eerste paar keren is er wellicht onvoldoende saldo.

Dit zijn extreme voorbeelden. In veel gevallen zal een bank ook bereid zijn een rekening courant te verstrekken, is een leverancier bereid de 10.000 ook pas na 60 dagen te ontvangen en kan er bij klanten vooraf al een gedeelte worden gerekend. Een zogenaamde aanbetaling. Op veel manieren is dit liquiditeitsprobleem (gedeeltelijk) op te vangen. Toch zal het niet de eerste keer zijn dat een onderneming klapt op het voorfinancieren van debiteuren terwijl de vooruitzichten nog steeds positief zijn. Het is dan ook belangrijk dit risico in kaart te brengen en inzichtelijk te maken wanneer de grootste financiële vraag is voor het bedrijf en hoe dit is op te vangen. Dit heet een liquiditeitsbegroting. In deze begroting wordt duidelijk welke periode de nieuwe onderneming zijn grootste financieringsbehoefte zal hebben en hoeveel dit maximaal zal worden.

 
 
inhoudsopgave ondernemingsplan
Samenvatting
Ondernemer
Onderneming
Algemeen
Dienst of product
Doelgroep of markt
Omgevingsanalyse
Bedrijfsformule
Financieringsplan
Exploitatiebegroting
Prive-uitgaven
Liquiditeitsbegroting
 
 
 
Home | Ondernemingsplan | Voorbeeld | Studenten | Delen | Schrijven | Vragen | Links | Over ons | Contact