Direct bij het maken van een ondernemingsplan vragen veel mensen zich het al af. Wat wordt de lengte van mijn ondernemingsplan en hoeveel paginas moet een ondernemingsplan zijn?

Een ondernemingsplan heeft geen bepaalde ideale lengte. De lengte van een ondernemingsplan kan per plan flink verschillen. Zo zal een ondernemingsplan van een bedrijf dat veel startkapitaal moet ophalen, en zijn ondernemingsplan dan ook financieel goed moet onderbouwen bij derden zoals investeerders en banken, vaak lang zijn. Een ondernemingsplan van een eenmanszaak waarbij geen startkapitaal komt kijken kan soms met een of enkele paginas al voldoende zijn.

Daarnaast is de opmaak enorm belangrijk. Een ondernemingsplan met 20 paginas vol met tekst is feitelijk veel groter dan een ondernemingsplan van 50 kantjes waarbij allerlei grafiekjes, tussenkopjes, opsommingen en bullets worden gebruikt.

Veel belangrijker dan de lengte of het aantal paginas  van een ondernemingsplan is hoe lang het duurt voordat er een goed idee verkregen kan worden van de hoofdlijnen van de onderneming. In een minuut of tien moet te lezen zijn wat de essentiële zaken  van het ondernemingsplan zijn. Als er dan ook meer dan 5 paginas te lezen zijn is het aan te raden om een goede samenvatting te plaatsen. Bij meer dan 10 paginas is het aan te raden subkoppen bij elk hoofdstuk te plaatsen.

Illustraties & opmaak
Een mooie opmaak met subkoppen en grafieken kan de lengte van een ondernemingsplan flink verhogen. Toch versnellen deze het leesgemak zodanig dat een ondernemingsplan met grafieken vaak veel sneller leesbaar is dan zonder. Het is in de meeste gevallen waarbij onbekenden het ondernemingsplan zullen lezen dan ook aan te raden om te zorgen voor een duidelijke en overzichtelijke opmaak. Ook als dit de lengte van een ondernemingsplan nadelig beïnvloed.

Bijlagen
Zijn sommige zaken moeilijk om in enkele alinea's of paginas te omvatten? Plaats het in een bijlage. Zo nu en dan is het nodig om over een bepaald onderdeel zeer diep in te gaan. Bijvoorbeeld in het geval van een patent, een innovatief idee of bij toekomst prognoses. Deze kunnen prima in een alinea worden beschreven waarna wordt doorverwezen naar de bijlagen. De lengte van het ondernemingsplan blijft hierdoor beperkt. De leesbaarheid wordt beter en mensen die nog twijfelen kunnen even de bijlagen inzien. Deze rubriek veelgestelde vragen op deze website is hier een voorbeeld van.

Maximale lengte
Tot slot: Is er dan geen ideale en zelfs geen maximale lengte te noemen voor een ondernemingsplan? Alhoewel er geen maximum is kunnen we wel een indicatie geven. Indien het niet gaat om het starten van een internationaal bedrijf met meer dan 250 werknemers hoeft een ondernemingsplan niet direct 100+ pagina's te zijn.

Gemiddelde lengte
Voor een nieuw bedrijf zoals een eenmanszaak of kleine besloten vennootschap met niet meer dan 10 werknemers en een omzet onder de miljoen euro is een ondernemingsplan gemiddeld tussen de 25 en 35 paginas. Dat is inclusief mooie grafieken, samenvatting, voorblad, inhoudsopgave, afbeeldingen en opmaak en exclusief bijlagen.
 
 
inhoudsopgave ondernemingsplan
Samenvatting
Ondernemer
Onderneming
Algemeen
Dienst of product
Doelgroep of markt
Omgevingsanalyse
Bedrijfsformule
Financieringsplan
Exploitatiebegroting
Prive-uitgaven
Liquiditeitsbegroting
 
 
 
Home | Ondernemingsplan | Voorbeeld | Studenten | Delen | Schrijven | Vragen | Links | Over ons | Contact