Indien er in eerste instantie vooral door de ondernemer zelf wordt gewerkt binnen de onderneming en de risico's nog laag zijn dan is het niet altijd noodzakelijk om een onderdeel over de onderneming zelf, in het ondernemingsplan mee te nemen.

Indien er direct met grotere risico factoren als personeel, flinke aansprakelijkheid en/of vermogen wordt gestart dan is het aan te raden om naast de persoonlijke ondernemer zelf, ook een hoofdstuk aan algemene ondernemingszaken te wijden. Hierin kan worden beschreven hoe de standaardzaken binnen de onderneming worden geregeld. Zoals wie er verantwoordelijk is voor de administratie, verzekeringen en hoe de voorwaarden beschreven zijn.

Mogelijke zaken die in dit hoofdstuk naar voren komen:

 1. Bedrijfsnaam (ook geregistreerd als merknaam?)
 2. Kamer van Koophandel nummer
 3. Ondernemingsvorm
 4. BTW nummer
 5. Vergunningen
 6. Verzekeringen
 7. Huisvesting
 8. Personeel (en de arbeidsvoorwaarden?)
 9. Algemene voorwaarden
 10. Tarief en frequentie van betaling van BTW
 11. Accountant en/of boekhouder
Mogelijke extra zekerheden voor de onderneming
Wat in het onderdeel over de eigen onderneming naar voren komt is redelijk vrij. Dat er nagedacht is over de ondernemingsvorm en bedrijfsnaam mag duidelijk zijn. De verschillen daartussen zijn enorm. Maar ook naast de ondernemingsvorm en andere zekerheden als verzekeringen kan de ondernemer aangeven dat hij nagedacht heeft over risico's. Bijvoorbeeld door in het kort te omschrijven hoe de algemene voorwaarden zijn geregeld. Een ander punt is of de onderneming is aangesloten, of in ieder geval bekend is met, een relevante branchevereniging.

Algemene voorwaarden en een lidmaatschap bij een branche vereniging zijn niet verplicht. Maar daarover nadenken kan zeker geen kwaad. Op die manier worden de puntjes op de i gezet met betrekking tot risico's en de kennis van gevaren bij het hebben van een eigen onderneming.
 
 
inhoudsopgave ondernemingsplan
Samenvatting
Ondernemer
Onderneming
Algemeen
Dienst of product
Doelgroep of markt
Omgevingsanalyse
Bedrijfsformule
Financieringsplan
Exploitatiebegroting
Prive-uitgaven
Liquiditeitsbegroting
 
 
 
Home | Ondernemingsplan | Voorbeeld | Studenten | Delen | Schrijven | Vragen | Links | Over ons | Contact