Zelfs het beste ondernemingsplan kan een faillissement niet tegenhouden tenzij er een sterke ondernemer achter staat. De ondernemer zelf is de belangrijkste schakel van de onderneming. Daarnaast is het ook nog eens de meest vergeten of juist weer regelmatig de meest overschatte factor van een onderneming. De ondernemer moet het allemaal in gang zetten. Hij moet de gang erin houden en de juiste keuzes maken waardoor de onderneming op stoom kan komen.

Personalia
Om te beginnen enkele vaste feiten die iets over de ondernemer zijn verleden vertellen. Ben je getrouwd? Wat is je leeftijd en wat voor werk heb je zoal gedaan? Zie dit gedeelte als een kleine persoonlijke CV. Soms gaan er verhalen rond dat voor het beginnen van een bedrijf gelukkig geen diploma's nodig zijn. Dat is in theorie waar; iedereen mag een onderneming beginnen. Maar het wordt zeer lastig de financiĆ«n rond te krijgen als de ondernemer zelf niet kan aantonen dat hij de kennis, ervaring en vooral de motivatie heeft om van het bedrijf een succes te maken. In het verleden behaalde diploma's, relevante werkervaring en netwerken geven meer kans van slagen in de toekomst.

Mogelijke zaken die in dit hoofdstuk naar voren komen:

 1. Naam
 2. Roepnaam
 3. Geslacht
 4. Adres
 5. Postcode
 6. Woonplaats
 7. Telefoonnummer
 8. Faxnummer
 9. E-mail adres
 10. Mobiel telefoonnummer
 11. Geboortedatum
 12. Nationaliteit
 13. Aanwezigheid partner
 14. Naam partner
 15. Geboortedatum partner
 16. Burgelijke staat
 17. Aanwezigheid samenlevingsovereenkomst
 18. Aanwezigheid kinderen
 19. Opleidingen
 20. Diploma's, certificaten en bewijzen
 21. (Werk)ervaring
 22. Benodigdheden & verbeterpunten

Motivatie en doelstellingen
Zelfs met de juiste werkervaringen en diploma's zal niemand nog vertrouwen hebben dat een bedrijf ook werkelijk lukken zal. Dit onderdeel: De motivatie van de ondernemer, is misschien feitelijk wel het belangrijkste onderdeel van het ondernemingsplan. Waarom wil je een eigen bedrijf? Waarom heb jij er geloof in dat dit is wat jij moet gaan doen de komende jaren en waarom denk je dat dit je lukt? Hierin vertel je natuurlijk niet dat je reden is omdat er "een gat in de markt is". Dat kunnen we zelf ook wel uit het ondernemingsplan opmaken. Maar waarom ben jij de geschikte man of vrouw om dit gat te vullen? Vind je het waanzinnig werk? Is het je roeping? Droom je er al jaren van om dit te doen? Beschrijf je diepste gevoelens waarom jij de juiste persoon bent voor dit werk. Als dat goed zit en je werkelijk hart voor de zaak hebt, ben je hard aan de juiste weg aan het timmeren.

Sterktes & Zwaktes
We hebben beschreven wie je bent, en wat je wilt. In het laatste essentiele onderdeel van de ondernemer komen zijn sterke en zwakke punten aan bod. Als je beleggingsadviseur wilt worden maar de eigenschappen geduld en stressbestendigheid totaal niet hebt, is dat misschien niet verstandig. Als je een eigen kledingwinkel wil beginnen omdat je ontzettend creatief bent en met mensen kan werken, misschien wel. Maar er zijn altijd zwakke punten bij een ondernemer en sterke punten. De persoon die een kledingwinkel wil beginnen is misschien totaal niet goed met cijfers en kan dat oplossen met een goede boekhouder, de beleggingsadviseur is misschien heel goed met cijfers en kan met keiharde dicipline en een rustige partner de juiste balans in de zaak vinden. Dat er goede en slechte eigenschappen zijn is dan ook zeker niet iets om je voor te schamen of om voorzichtig mee te zijn. Juist eerlijkheid en duidelijkheid wordt gewaardeerd en is aan te raden bij het maken van een ondernemingsplan.

 
 
inhoudsopgave ondernemingsplan
Samenvatting
Ondernemer
Onderneming
Algemeen
Dienst of product
Doelgroep of markt
Omgevingsanalyse
Bedrijfsformule
Financieringsplan
Exploitatiebegroting
Prive-uitgaven
Liquiditeitsbegroting
 
 
 
Home | Ondernemingsplan | Voorbeeld | Studenten | Delen | Schrijven | Vragen | Links | Over ons | Contact